Nils Torvalds, 70

Nils Torvalds, 70

“Elämänlaatu ja seksuaalinen kyky ovat minulle tärkeitä ja siksi valitsin sädehoidon enkä leikkausta.”

”Erektiohermot on säilytettävä!” Machomiehen ajatus oli ensimmäisenä mielessäni, kun sain tietää sairastavani eturauhassyöpää. Olimme sopineet lääkärini kanssa, että soitan hänelle Yhdysvalloista, jossa olin kirjeenvaihtajana. Ei siihen kauheasti dramatiikkaa liittynyt, aikainen aamu ehkä.

Parhaimpia ystäviäni oli melko lyhyen ajan sisällä saanut saman tuomion, ja tajusimme, että tilastollisesti suuri osa meistä taitaa kuolla tähän tautiin. Sanoin jossain haastattelussa, että elämänlaatu ja seksuaalinen kyky ovat minulle tärkeitä ja että siksi valitsin sädehoidon enkä leikkausta. Siitä tuli pyyhkeitä. Jotkut saattavat kokea – ihan syystäkin – ylimielisenä sen, että vakavasti sairastunut miettii jo seuraavaa orgasmia.

Riskinottajalle päätyminen erektiohermot säästävään sädehoitoon leikkauksen sijaan ei ollut kovin ihmeellinen. Juuri tällä tavalla me ihmiset toimimme. Jokainen tekee päätöksiä omien arvojensa pohjalta. Siksi olen aina äärimmäisen varovainen neuvomaan muita, jotka tulevat keskustelemaan syövästä. Voin vain kertoa, mitä olen itse tehnyt.

Seksuaalisuus on minulle edelleen äärimmäisen tärkeä asia. Sanotaan, että jokainen orgasmi pidentää elämää, ja sitä kukkaa pitää kantaa varovasti ja hellyydellä.

Yöunia en ole menettänyt. Jos olen ollut öisin hereillä, niin aivan muista syistä kuin syövän takia. Tsetsenian sodan kranaattitulituksessa 1990-luvun lopulla mielessä kävi ajatus, että jos nyt osuu, niin juttu jää kirjoittamatta. Toimittajan työssä olen tullut miettineeksi elämän tarkoitusta laajemminkin kuin pelkästään oman kehon tai oman elämän kautta.

Syöpä on kuitenkin läsnä elämässä. Vanhemmalla veljelläni on eturauhassyöpä ja nuorin siskoni kuoli syöpään, ja ystäväpiirissä on pieniä leikkauksia. Olen varoittanut aikuisia lapsiani eturauhassyövän riskistä.

Urheilukielellä sanotaan, että omaa kroppaa pitää kuunnella. Miesten pitäisikin selvittää vaivojensa syitä ajoissa. Osa lääkäreistä on kyllä sitä mieltä, että esimerkiksi PSA:n seuranta johtaa ylireagointeihin. Lääkärin ammattitaitoa on kuitenkin kertoa potilaalle, jos PSA-arvo ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Joku on väittänyt, että mies ei katso kuin omaa vehjettään, mutta ainakin yritän välillä nostaa katsetta muualle. Jäljellä on vielä neljä työntäyteistä ja mielenkiintoista vuotta euroedustajana Euroopan parlamentissa.

Brysselissä nykyisin työskentelevä Nils Torvalds sai eturauhassyöpäänsä sädehoitoa vuonna 2001. Nyt hän osallistuu tutkimukseen, joka selvittää eturauhassyövän uusiutumista.

 

About the Author