Pertti Kiuru, 60

Pertti Kiuru, 60

“Vaimo patisti vuoden verran, ennen kuin otin asian puheeksi lääkärin kanssa. Sitten olinkin kiireellinen tapaus.”

Torstai on toivoa täynnä, sillä kuulen lääkäriltä, miten hoidot ovat tehonneet. Tämä on tällaista odottavalla kannalla olemista. Olen jaksanut tehdä töitä, vaikka se on välillä vaikeaa.

Kun piti hypätä vessassa monta kertaa yössä, ajattelin, että se kuuluu ikään. Että ei minua mikään vaivaa. Vaimo patisti vuoden verran, ennen kuin otin asian puheeksi lääkärin kanssa ajokortin uusimisen yhteydessä. Sitten olinkin kiireellinen tapaus, ja tapasin urologin jo seuraavalla viikolla.

Aloin pelätä, kun PSA oli kohonnut. Tutkimusten jälkeen lääkäri sanoi, että hänellä ei ole hyvää kerrottavaa. Tiesin heti, että minulla on se eturauhassyöpä, mutta onneksi se ei ollut ehtinyt levitä joka paikkaan, sitä oli lantion alueen imusolmukkeissa.

Alku oli masentavaa, mutta pohjalta ponnistaen hain kirjastosta Kalle Päätalon Iijoki-sarjan kirjoja ja aloitin luku-urakan, jota olin pitkään suunnitellut. Olin sairauslomalla sädehoitojen vuoksi, mutta sairastaminen on vaikeaa yrittäjälle, joka on aina ollut terve. Nyt tuli pidettyä kaikki kesälomatkin yhdellä kertaa. Lähdin ulos, kun vaimo jaksoi kannustaa. Pyöräilylenkit tosin pysähtyivät ensimmäiseen ylämäkeen.

Tuntuu siltä, että ne, joiden syöpä ei ole levinnyt, pääsevät helpommalla. Vaikka olen vaimon kanssa hakenut tietoa sairaudesta ja tapaan kohtalotovereita PROPOn tapahtumissa, olisi lääkärikäyntien välilläkin hyvä päästä keskustelemaan kivuista, säryistä ja vessakäynneistä lääkärin kanssa.

Syöpään sairastuminen on kai huonoa tuuria, mutta minulla on oikeastaan käynyt hyvä tuuri, koska sairastuin syöpään, jota voidaan hoitaa. Odotin kuitenkin liian kauan vaivojen kanssa ennen kuin menin lääkäriin.

Kerran työmatkalla jaoin huoneen miehen kanssa, joka pahoitteli, että joutuu käymään syövän takia vessassa monta kertaa yössä. Sanoin, että älä sure. Minä ramppaan vessassa ainakin viisi kertaa.

Huomaan joskus, että en oikein tykkää siitä, että kysellään vointia. Jos on syöpä, niin ei sitä ole hyvässä kunnossa. Vaimokin tuntuu nykyisin tarkkailevan herkemmin vointiani. On tässä toivoakin, sillä eturauhassyövän hoito kehittyy koko ajan.

Työssäni ammattiautoilijana ajattelen aina, että hyvältä keikalta pääsee yöksi kotiin. Samalla tavalla voi ajatella syövästäkin.

Pertti Kiuru Karkkilasta sai eturauhassyöpädiagnoosin vuonna 2014. Häntä on hoidettu syöpälääkkeillä ja sädehoidolla.

About the Author