Reijo Lumme, 60

Reijo Lumme, 60

“Opin, että lähekkäin ja ihokkain olo on tärkeintä. Että toinen on siinä. Vaikka rattaat kyllä olisivat menneet kovempaa kuin hevonen.”

Eturauhaseni oireili tulehduksina, joissa PSA nousi ja lääkkeillä palasi normaaliarvoihin. Joskus käytiin korkeissakin lukemissa. Vuoden 2014 elokuussa virtsaputkesta tuli verta.

Lokakuussa urologilla kuulin ensimmäistä kertaa, että PSA on muutakin kuin vain yksi arvo, joka joko on normaali tai koholla. Ratkaisun avaimet löytyvätkin kahdesta muusta arvosta. Minusta on tärkeää, että ihmiset tietäisivät näistä arvoista enemmän, se lisää potilaan oikeuksia saada tietää tarkemmin tilanteestaan.

Minulle määrätyt vahvat antibiootit eivät toimineet ja PSA-kokeen tulos oli suhteellisen osalta menossa huonompaan suuntaan. Silloin soitin ja vaadin, että koepalat on otettava nopeammin, kuin oli suunniteltu. Vapaa peruutusaika löytyi joulun jälkeiselle maanantaille.

Minulle kerrottiin, että neljä viikkoa menee ja lääkäri soittaa. Sitä soittoa ei koskaan tullut. Eräänä sunnuntai-iltana tammikuun lopulla tulimme mökiltä kotiin. Postin joukossa oli urologilta kirje, jossa todettiin, että minulla on keskiärhäkkä, Gleason 7 -tason eturauhassyöpä. Mitä tämä kertoo tavalliselle ihmiselle kirjeestä luettuna sunnuntai-iltana? Ei muuta kuin sen, että on syöpä. Sitten googlettelemaan, mitä tarkoittaa Gleason-asteikko, mitä keskiärhäkkä. Jos olisin ollut yksin kotona, en tiedä, mitä sen kirjeen kanssa olisin tehnyt. Ei tuollaista saa jättää kirjeestä luettavaksi.

Pirkanmaan syöpäyhdistyksestä sain lisää tietoa ja oman tukihenkilön. Hän sattui olemaan tuttu kaveri, joka oli sairastanut saman muutamaa vuotta aiemmin. Se oli tärkeä juttu.

Kirurgi tuli leikkauksen jälkeen kertomaan, että joutui ottamaan aika kovalla kädellä, jotta varmistettaisiin syövästä eroon pääsy. Patologin vastauksessa syöpä osoittautui luultua ärhäkämmäksi, leikattavista eturauhassyövistä tasolle 5, ärhäkimmäksi mahdolliseksi, jonka kuulin jälkitarkastuksessa elokuun alussa.

Joudun vielä käyttämään karkailusuojia, koska aina silloin tällöin tulee teelusikallinen suojaan, etenkin ponnistelun tai yskimisen, joskus jopa vain, kun nousen ripeästi tuolista. Erektio katosi moneksi kuukaudeksi. Totesimme etukäteen vaimoni kanssa, että jos tämä hinta joudutaan maksamaan, se sitten on vaan niin. Ei ole mahdollista sanoa lääkärille, että jätä sinne vähän syöpää, niin säilyy erektiokyky entisenä.

Tuona aikana opin, että ei erotiikan tarvitse päättyä yhdyntään. Lähekkäin ja ihokkain olo on tärkeintä. Että toinen on siinä. Vaikka rattaat kyllä olisivat menneet kovempaa kuin hevonen.

Tuntui, että ei viety mitään semmoista, mikä olisi liian nuorena tehnyt elämästä liian synkkää. Tässä iässä on se onni, että lapset on tehtynä. Kolme lasta, seitsemäs lapsenlapsi tulossa, elämä jatkuu sitä kautta.

Apu erektio-ongelmaan löytyi syyskuun alussa, uroterapeutilla käynnin jälkeen. Pitää vain luottaa siihen, että lääkärit pitävät ammattitaitonsa ajan tasalla ja muistavat, että ihmisyys on enemmän kuin munkkilatinaa. Ihmisyys on sitä, että sinä kerrot minulle ja minä vastaan sinulle. Vuorovaikutteisuus täytyy olla läsnä joka tilanteessa.

Tamperelaisen Reijo Lumpeen eturauhassyöpä leikattiin keväällä 2015.

About the Author